Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

KépA védikus építészet, a vastu (ejtsd: vasztu) a legősibb indiai eredetű építészeti   hagyomány, a harmonikus otthon és környezet megteremtésének tudománya. Fő célja a környezeti hatásokkal szembeni megfelelő védelem, valamint egy olyan légkör megteremtése, amely elégedettséget hoz az ember életébe. 

Az egyik leghíresebb vasati épület a Taj Mahal

Kép

A vastu szerint az otthon olyan, mint az ember második teste, minősége befolyásolja a benne lakók egészségét, mentális és érzelmi állapotát. Az ősi hagyományok szerint az otthonba érkező energiák leghatékonyabban Északkeletetről Délnyugat felé haladnak:

Északkeletet tartják a jövő forrásának, az innen érkező pozitív energiát tágas bejárattal, nagy ablakokkal, terasszal áramoltatják be az épületbe. A vasati szerint az itt található helység funkciója legyen "fontos", tartsuk tisztán, rendezetten,. Itt érdemes elhelyeznünk azokat a tárgyakat, melyeket szeretnénk bevonzani életünkbe.

Délnyugatot tartják a múltnak, ezen a területen nehéz tárgyat, szekrényt esetleg tárolót vagy raktárt ajánlanak az energia megkötésére. A fal felülete legyen zárt, ablak/ajtó ne legyen rajta és mindenképpen kerülendő a víz jelenléte. Pihentető alvásra számíthat, aki délen vagy nyugaton hajtja álomra a fejét.

Mit tehetünk, ha szeretnénk a vastu hatását érvényesíteni környezetünkben?

Kép Egy felmérés segít megítélni a lakás/ház sajátosságait (alakja, arányai, méretei, tájolása, környezete stb.). Figyelembe veszi a lakás/ház felosztására vonatkozó vasati alapszabályokat, az ajtók,/ablakok méretét és tájolását. A vasati elveit alkalmazza az épületen belül használt anyagok, színek és formák kiválasztásakor, ügyel a berendezési tárgyak megfelelő elhelyezésére. Figyelembe veszi a lakók ayurvédikus alkattípusát és a születési horoszkóp által kiszámítható egyéni (kedvező és negatívan ható) égtájakat.

 " Vastu tanfolyam