Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kép 

Az előző életeket feltáró analízis módszere az indiai yoga hagyományokban gyökerezik.

 

 

Elméleti alapjait a Védák többezer éves írásai tartalmazzák: az „örök lélek” úgynevezett halálakor nem pusztán önmagában hagyja el látható „durva anyagi testét”, hanem „finom fizikai testével” együtt, amelyet az elme, az intelligencia és az egó alkot. Ez a három egység hozza létre a tudatot, ahol minden olyan érzelmi, mentális, és gondolati folyamat zajlik, amelyben életünk során részünk van. Ezek a folyamatok aztán „lenyomatot” hagyva rögzülnek a tudat különböző rétegeiben, ahonnan visszaemlékezéseink során előhívhatóak. 

A módszer gyakorlati útmutatásait Patanjali rendszerezte Yoga-Sutra (szútra) című művében, mintegy 2200-2500 évvel ezelőtt. A technika lényege az éber, egyre koncentráltabb tudatállapot elérése, majd utazás a tudat egyre mélyebb, egyre finomabb rétegeibe egészen a tudatalatti határáig, ahol mind jelen életünk korábbi történései, mind előző életeink emlékképei raktározódnak úgynevezett samskara (szamszkára = lenyomat) formájában.

Ezek a lenyomatok egy megfelelő, az emberi tudat és érzékelés szintjeit ténylegesen ismerő terapeuta segítségével előhozhatók és újra aktiválhatók. A teljes „ottlét” élménye, az érzékszervek intenzív működése fontos információkat ad: a kliens azonossága, kora, neme, érzelmei; az emberek, akik körbeveszik, helyszínek; az elevenébe vágó pillanatok, illetve bármilyen „ottani” specifikus élmény, amely jelen életében tapasztalható nehézségei okozója lehet. Aggodalomra nincs ok, a résztvevők a kellemetlen események újraélése után is minden nehézség nélkül „térnek vissza” a jelenbe - hiszen tulajdonképpen el sem hagyták azt – és kipihent, feltöltődött állapotban érezhetik magukat.

Nagyon hatékony terápiás módszernek tartom mindazoknak, akik mentális-érzelmi rendellenességgel küzdenek, akiknek megoldhatatlannak tűnő problémái, megmagyarázhatatlan nehézségei vannak.

A nyitott gondolkodású emberek komoly élményekre számíthatnak.