Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Évezredeken át misztikus varázs övezte a tibeti kolostorokat, a szerzetesek az avatatlan szemnek bepillantást nem engedve vigyázták titkukat. A legenda szerint itt őrizték a “fiatalság forrását” is, amiről senki nem tudta mi is az...

Kép

Kép Az "öt tibeti" gyakorlatként ismert mozdulatsort Bradford ezredes, angol utazó ismertette Peter Kelderrel, aki 1939-ben "A fiatalság forrása“ című könyvében ír az egészséget és életkedvet jótékonyan befolyásoló, az élet meghosszabbítására alkalmas módszerről.

Az öt tibeti jógagyakorlat esetében, hasonlóan más jógagyakorlathoz, igen nagy jelentősége van a megfelelő és harmonikus légzésnek, a precízen elvégezett mozdulatsoroknak. Bár a gyakorlatok viszonylag egyszerűek, mégis érdemes egy yogatanfolyamon elsajátítani őket, hiszen a rosszul végzett gyakorlatok tönkretehetik az eredményt.

KépAz első öt rítus a fiatalság forrása: javítja a keringést, ösztönzi az energiatermelést, a sejtek újjáéledését, pozitívan hat az emésztõrendszer problémáira. Erõsíti az izmokat, mélyíti a légzést, tisztábbá teszi a gondolkodást és megelõzi a fejfájást. Rendszeres gyakorlása javítja általános közérzetünket és erõnlétünket, fellendíti az immunrendszer mûködését.

Különösen ajánlom klimaxban lévõ vagy szabálytalanul illetve gyengén menstruáló nõknek.

A hatodik rítus egy különálló egység, a szexuális/nemi energia áramlását irányítja. A szexuális önmegtartóztatást feltételezõ keleti felfogás szerint ugyanis a nemi energia átalakítható és más energiaközpontok felé irányítható magasabbrendû célok elérése érdekében. A gyakorlat segítségével mi is megtanulhatjuk energiánkat teremtõ módon értékesíteni - akkor is, ha nem élünk szűzi életet.