Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Jóga és az Ajurvéda

A Yoga és az Ayurveda összetevői az Indiából származó ősi Védikus tudásnak.

A Yoga a szó szoros értelmében véve „egységet” vagy „egyesülést” jelent szanszkritul, a test-tudat-lélek egyesülésére utal.

Kép A régészek szerint a yogát már mintegy 2600 éve gyakorolják Indiában, a szájhagyomány szerint még régebb óta. Patanjali kb. ie. 400 körül írta le a „Yoga Sutra” (ejtsd jóga szútra) szövegét, amely 196 sutrában gyűjti össze a yoga teljes rendszerét. (A szútra egy verssort, tömör tanító írást jelent.). A Yoga Sutra egyik verssora úgy értelmezi a yogát, mint az elme nyugodt állapotát, ahol a gondolatok lecsendesednek: yogas chitta vritti nirodhaha – a  yoga a tudat hullámzásának természetes lecsendesítése.

Az Ayurveda szó a szanszkrit ayu szóból származik, jelentése az „élet és élettartam tudománya”.

Időszámításunk  előtt 1000 környékén kerültek lejegyzésre Képa Charaka Samhita és a Sushruta Samhita nevű iratok. Ezek az írások tartalmazzák az Ayurveda elveit, és részletesen bemutatják nyolc gyógyászati ágát, melyek az ayurvédikus belgyógyászat és sebészet első összefoglaló gyűjteményei. A Charaka Samhita egyik szútrája úgy értelmezi az ayu-t (élet), mint azt az állapotot, ahol a fizikai test, az érzékek, az elme és a lélek egyesül: sharirendriya sattvatma sanyogo.. ayu.   

Mint láthatjuk, hogy akár a yogáról akár az ayuról beszélünk, az egység állapota – vagyis az elme, a test és a tudat teljes egyesülése - a cél.

 A yoga az ayurveda egy része

KépAz ayurvédikus szövegek, mint a Charaka Samhita is, megemlítik a yogát. A yogának fontos szerepe van a fizikai stressz oldásában és az elme lenyugtatásában a meditáció előtt, és fő eleme az ayurvédikus napi gyakorlatoknak. Az asanák (yoga pozíciók) a test minden területét erősítik, serkentik az anyagcserét, így megszabadítják a belső szerveket a méreganyagoktól - ami az ayurveda egyik célja.

...és az ayurveda a yoga része

KépUgyanakkor a yoga gyakorlók hasznára válhat az ayurveda ismerete és napi rutinja. Például az abhyanga (ayurvédikus masszázs) segít eltávolítani a méreganyagokat a testből, és ellazítja az izmokat a yoga gyakorlása előtt. A különböző testtartásoknak, légzőgyakorlatoknak más-más biológiai és energetikai hatásai vannak. Néhány példa:

A Pitta típusok energikusak, tüzesek, eltökéltek, fegyelmezettek. Bennük sok a forróság, a tűz, ezért hajlamosak a türelmetlenségre, az agresszióra. KépNekik olyan gyakorlatokra van szükségük, amelyek hűtik a szervezetüket, enyhítik a feszültséget.

A Kapha típusok nyugodtak és kiegyensúlyozottak, de hajlamosak lelassulásra, lustaságra. A kapha túlsúllyal jár, emeli a koleszterinszintet, szívpanaszokat okoz.  KépNekik olyan gyakorlatokra van szükségük, amelyek lendületbe hozzák őket, serkentik az emésztést.

Kép A Vata típusokat a kapkodás, nyugtalanság, labilitás, akaratgyengeség jellemzi. Állandó bátorításra szorulnak, sok törődést igényelnek. Nekik nyugtató, stabilizáló, kiegyensúlyozó gyakorlatokra van szükségük.

 

 " Yoga Mudrák – könnyen elsajátítható energetizáló, harmonizáló kéztartások    

Az ayurvédikus tudásalap nélkül a hatha yogát az a veszély fenyegeti, hogy egy egyszerű testgyakorlássá válik. A hagyománykövető yogaiskolák mindig is tanították az ayurvédikus elveket is, hiszen egymással összefüggenek, egy tradicionális rendszer részei.