Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hiszem, hogy életünk igazi célja a boldogság megtapasztalása - alkatunktól, neveltetésünktől, életkörülményeinktől függetlenül. Abban is hiszek, hogy boldoggá csak azt lehet tenni, aki hagyja magát. Boldog csak az lehet, aki vallja, hogy az élet csodálatos dolog, és hajlandó meglátni és megbecsülni a hétköznapok apró csodáit is. Boldog csak az lehet, aki képes örülni a sors által kínált legapróbb ajándéknak is.

erzelmeink-halojaban.jpgSzerintem a legfontosabb teendőnk, hogy változtassunk a hozzáállásunkon. Hagyjuk, hogy a múlt tovaszálljon, elmúlhasson, és figyeljünk inkább a jelenre, hogy az itt és most pillanatát teljes valóságában megélhessük. Minden, amit észlelünk, valójában nem más, mint a külvilágnak nevezett vászonra kivetített gondolataink, lelki állapotunk. Ezek a képek hűen tükrözik, hogyan viszonyulunk a dolgokhoz, hogy elfogadjuk, vagy éppen elutasítjuk a történéseket, hogy vágyainkkal, vagy azok hiányával vagyunk-e épp összhangban. Reflektálják, mi zajlik bennünk, milyen komplex folyamatokká önállósultak saját múltbéli emlékeink, tapasztalataink, megszokásaink, és milyen idegen szemléletmódok, hitek-hiedelmek tapadtak hozzánk szinte észrevétlenül az életünk során.

A védikus filozófia szerint az emberi értelem képes tudatosan előidézni és befolyásolni az eseményeket. Tanításai szerint a világegyetemben minden energia – az anyag, a fény, a hang, a cselekedetek, sőt terveink, ötleteink, de még a legkisebb érzelmi rezdülésünk is – így gondolataink és érzéseink a minőségüknek megfelelő energiamezőt hozzák létre körülöttünk. A vonzás törvénye szerint mindannyian a velünk rokon rezgéseket észleljük, így „vonzzuk” magunkhoz életkörülményeinket, így „valósulnak meg” életünk eseményei, így alakítjuk sorsunkat.

Ebben a megvilágításban teljesen egyértelmű, hogy nem tapasztalhatjuk meg a siker mámorát a pesszimizmus-frusztráció hullámhosszán, és nem élhetjük meg a gyógyulás folyamatát, örömét, ha gondolatainkban-érzelmeinkben „betegek” vagyunk. Nem lehetünk részesei az anyagi bőség áramának sem, ha gondolataink állandóan a hiány körül keringenek, és gúzsba köt a nincstelenség érzése.

A védikus tudományok szerint mind érzelmi beállítottságunk, mind gondolataink teljes mértékben uralmunk alatt állnak. Tanításai arra ösztönöznek, hogy szakítsunk időt az elcsendesedésre, zabolázzuk meg csapongó gondolatainkat, iskolázzuk a tudatot, hogy ne ragadjanak magukkal sem a megélt sem a látott, sem a vélt események. Vonuljunk vissza, és fogalmazzuk meg céljainkat, vágyainkat olyan tisztán, olyan egyértelműen, ahogy csak lehetséges és hozzunk átgondolt, megfontolt döntéseket – hogy aztán azt tegyük, amit tennünk kell, úgy, ahogy tennünk kell.

Ismerjük meg pontosan, mi zajlik bennünk. Vonjuk ki magunkat személyes drámánkból, és szemléljük az eseményeket elfogulatlanul. Figyeljük meg, mikor mit érzünk, tanulmányozzuk megnyilvánulásainkat. Hasonlítsunk, elemezzünk, értsük meg az összefüggéseket - de maradjunk tárgyilagosak, és ne ítélkezzünk. A védikus filozófia rendszerében ugyanis nem léteznek olyan minősítések, mint „jó” és „rossz” vagy „helyes” és helytelen”, nincsenek „pozitív” – azaz előrevivő – és „negatív” – vagyis elkerülendő - érzelmek. Engedjük, hogy érzelmeink azzá válhassanak, ami a rendeltetésük: értékes jelzésekké önmagunkról.

Ezen a tanfolyamon megtanulhatod felismerni és elfogadni az érzelmeidet. Megértheted, hogyan szabadulj meg a tehetetlenség-kiszolgáltatottság-kilátástalanság érzésétől, hogyan enyhítheted a szorongás-szomorúság-fájdalom kínzó szorítását. Világossá válik, hogyan vert gyökeret benned a bűntudat, a gyűlöletet, a bosszúvágy – és hogyan hagyhatod magad mögött bénító uralmát. Felismered, hogyan veheted elejét a frusztrációnak, a kétségbeesésnek és meglátod, miként simul el benned a bosszúság, a harag, a borúlátás hulláma. Rádöbbensz, milyen egyszerű kikerülni a csalódottság, az irigység, a mardosó féltékenység ördögi köréből. Részese lehetsz annak a folyamatnak, ahogy a kétséget-bizonytalanságot-aggodalmat felváltja a remény, a bizalom, és megjelennek a derülátó érzések a rezgésedben.

Újra bátrabbnak, erősebbnek éled meg önmagad – és máris készen állsz: szőheted új álmaidat, lelkesen és örömtelien várhatod azok beteljesülését. Arra a hullámhosszra kerültél, ahol megvalósulhatnak a terveid, ahonnan mindent elérhetsz, amit csak akarsz. Itt már a tisztelet, a hála, az elismerés frekvenciáján vagy. Megosztod másokkal tehetségedet, odafigyelésedet, kifejezed mások iránti megbecsülésedet, csodálatodat – és máris bekapcsolódtál abba a körforgásába, ahol jogosult vagy a világ javainak élvezetére, ahol sorra nyílnak meg előtted a lehetőségek, amelyek gyakorlatilag bármilyen cél elérését lehetővé teszik.

Teljesen elégedett vagy. Szinte mágikus, mámorító állapotnak érzed. A valóság azonban sokkal prózaiabb, mint gondolnád. A lényeg mindössze három tényezőből tevődik össze: MIT - HOGYAN – TESZEL.

A világ körülötted marad olyan, amilyen volt, csak a te gondolataid, a te értelmezésed változott. Ne feledd: amilyennek gondolod magadat, olyanná válsz. Gondolataid nyomán alakul az életed. 

Különleges kalandra, izgalmas tapasztalatszerzésre invitállak:

Sorsunk nincs előre megírva. Ragadd meg a lehetőségeket, hogy bizalommal telve, nyitottan, fenntartások nélkül léphess a vágyak és az álmok varázslatos földjére. Hiszen minden lehetséges, és minden, amit csak akarsz, megvalósulhat - a megfelelő helyen, a megfelelő időben és a megfelelő összefüggésben. Az életed maga a „csoda”, mágikus ereje pedig maga a valóság…