Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ájurveda szakirányú továbbképzés

   

A keleti gyógyászatok alkalmazása iránti érdeklődés Európában, s hazánkban is folyamatosan növekszik. A wellness, a természetgyógyászat és a komplementer gyógyászat egymásba átfolyó, érdemben nem elkülönülő és nem elkülöníthető területek. Felsőfokú képzés ezen a területen homeopátia és akupunktúra kivételével (csak orvosok számára) nincs.

Az érdeklődést felismerve, s a szükségletet érzékelve a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara négy féléves szakirányú ayurveda tanácsadó terapeuta továbbképzést indít el.

A továbbképzés alapítási engedély száma: FF/1350-3/2014

A továbbképzési program ISCED besorolása: ISCED 6

A képzés négy féléves, félévente 120 órás, minden második hétvégén pénteken-szombaton vannak az előadások, illetve gyakorlati órák. Az oktatók magyar – indiai szakemberek, az angol nyelvű előadásokat tolmáccsal fordítjuk. A számonkérés nyelve magyar. Az egyes tantárgyakat gyakorlati vizsga, vagy elméleti vizsga zárja le. A negyedik félévben kötelező szakmai gyakorlat van ayurveda rendelőben, valamint a szakdolgozat elkészítése, megvédése történik.

A jelentkezés feltétele:  felsőfokú (BsC, MsC, vagy annak megfelelő) végzettség. A nem egészségügyi szakon szerzett végzettség esetén a Természetgyógyászat egészségügyi alapmodul tanfolyam (11/1997. (V.28) NM rendelet) elvégzése szükséges. Igény esetén a modul elvégzésében segítséget tudunk nyújtani.  A felvételhez szakmai önéletrajzot, motivációs levelet, végzettség igazolását kell beküldeni, amely alapján történik a felvételi beszélgetésre történő berendelés.

A továbbképzés célcsoportja: keleti élettudományok iránt érdeklődő, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyek

A képzés célja: olyan, az ayurveda filozófiáját, egészség és betegségképét ismerő szakemberek képzése, akik képesek önállóan életviteli tanácsadásra, tisztában vannak az ayurveda alapvető diagnosztikai és terápiás eszközeivel (dietoterápia, pancsakarma, gyógynövény terápia), s azokat mind manualitásában, mind ismeretanyagában orvos irányítása mellett, illetve saját kompetenciájukon belől önállóan tudják alkalmazni. Az elméleti és gyakorlati oktatás során a hallgatók elsajátítják azokat a képességeket és készségeket, amelyek segítik az önálló probléma felismerést és szakmai kommunikációt.  A hallgatók jártasságot szereznek az egyes betegségcsoportok prevenciójában, integratív szemléletében, megközelítésében és kezelésében. Az ayurveda szemléletének megfelelően alkalmazni képesek az ismereteiket az egészség megőrzésében, a betegségek prevenciójában, a népbetegségek komplementer kezelésében, illetve a rehabilitációs tevékenységben.

A diploma kiadásának a feltétele: a vizsgák sikeres letétele, a diplomadolgozat megvédése.

A szakirányú továbbképzéssel kapott diploma felhasználható az egészségügyi és szociális alapellátásban, természetgyógyászati praxisban, wellness szolgáltatásban, oktatásban, orvosi tevékenységben.